Cøliaki eller glutenintoleranse? Hveteallergi? Hvordan vet du om det gjelder deg?
Har du eller noen du lager mat for problemer med å fordøye gluten, eller får reaksjoner på mat? Lurer du på om det er en cøliaki eller allergi for korn som ligger bak problemene? I denne videoen får du en pekepinn på hva de forskjellige reaksjonene er, og hvordan du finner ut om de gjelder akkurat deg. Cøliaki er en underdiagnostisert tilstand. 75 % av cøliakere visste ikke at de har cøliaki, ifølge Tromsøundersøkelsen, utført i 2023. Cøliaki kan gi følgesykdommer og regnes som å være forbundet med mange andre tilstander som regnes som autoimmune. Enklelte nordiske gentyper er mer mottagelige for å utvikle cøliaki, men gener alene er ikke hele svaret.
Leksjonen ble spilt inn som endel av en skoleoppgave (glutenfritt i skolen) i oktober 2025, og uker etter fjernet ncf ikke-cøliakisk glutensensitivitet fra sitt repertoar. Dette fordi det mistenkes at denne tilstede skyldes andre faktorer enn gluten, som nevnt i videoen.
For mer informasjon om utførelse av et glutenfritt kosthold, bli med i medlemsportalen https://www.helsefilosofi.no/page/280718 på Helsefilosofi.no

0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar